
Liposuction Nedir?
Liposuction bölgesel yağlanma sorununa karşı dünya genelinde yaygın olarak başvurulan estetik bir prosedürdür. Liposuction, vücuttaki fazla yağların alınması için günümüzde yaygın olarak kullanılmaktadır. Diyet ve egzersize rağmen bölgesel yağlanma sorunu bulunan kişilerde liposakşın yöntemi bölgesel yağlanmadan kurtulmaya yardımcı olabilir. Liposuction ameliyatı, kısaca vücudun belirli bölgelerindeki yağ dokusunun vücuttan uzaklaştırılması işlemidir. Bazı kişilerde vücudun belirli bölgelerinde inatçı yağlanma olarak da bilinen dirençli yağ birimleri bulunabilir. Karın, basen, kalça gibi bölgeler diyet ve egzersize rağmen vücuttan atılamayan yağ birikimlerine en sık rastlanan bölgelerdir. Liposuction olarak adlandırılan yağ alma işlemi bu dirençli yağları vücuttan uzaklaştırmak ve vücudu şekillendirmek amacıyla yapılır. Liposakşın halk arasında bir zayıflama yöntemi olarak düşünülse de bir zayıflama yöntemi değil vücut şekillendirme ameliyatıdır.
Liposuction Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Liposuction ameliyatı steril ve donanımlı bir klinikte alanında uzman doktorlar tarafından gerçekleştirilir. Günümüzde liposuction ameliyatı farklı teknikler kullanılarak gerçekleştirilebilir. Yaygın olarak kullanılan liposuction teknikler aşağıda detaylı olarak aktarılmıştır.
Islak Liposuction (Tümesan Liposuction)
Tümesan liposuction olarak da adlandırılan ıslak liposuction günümüzde en sık kullanılan yağ alma yöntemlerinden bir tanesidir. Islak liposuction işlemi sırasında tuzlu su gibi bir çözelti yağ hücrelerine enjekte edilir ve yağ dokusu şişirilir. Ardından yağ dokusuna ulaşabilmek için küçük kesiler atılır ve bir vakum cihazına bağlı olan kanül yerleştirilir. Yağ dokusu yerleştirilen bu kanül yardımıyla vücuttan çıkarılır.
Vaser Liposuction (Ultrasonic Liposuction)
Ultrasonic liposuction bir diğer adıyla Vaser liposuction yönteminde yağ hücreleri ultrasonik ses dalgaları yardımıyla sıvı hale getirilir. İşlem sırasında Vaser cihazı derinin altına sokulur ve yağ hücrelerine ultrasonic ses dalgaları gönderilir. Ses dalgalarının etkisiyle yağ hücrelerinin duvarları yıkılır ve yağ dokusu kas dokusundan ayrılarak parçalanır. Böylece parçalanan yağ dokusu vücuttan kolay bir biçimde çıkarılır.
Vaser Liposuction Avantajları Nelerdir?
Vaser Liposuction’ın çeşitli avantajları bulunmaktadır. Bunların ilki, ultrason teknolojisi kullanıldığı için çevre dokulara verilen zararın minimize edilebilmesi ve bu sayede çok daha doğal bir görünüm yaratılmasıdır. Lokal anesteziyle gerçekleştirilen bir prosedür olduğu için klasik liposakşın’a göre çok daha az yaralanmaya, dolayısıyla çok daha hızlı bir iyileşme sürecine olanak tanımaktadır. Son olarak da ilgili bölgeden alınan yağlar, vücudun diğer bölgelerine eklenerek hastaya genel vücut şekillendirme seçeneği de vermektedir..
Vaser Liposuction Kimler için Uygundur?
Vaser liposuction, vücudunda bölgesel yağlanma sorunu yaşayan ve bu sorundan kurtulmak isteyen kişiler için uygundur. Genel anlamda sağlıklı, diyabet ve cilt problemi bulunmaya herkes vaser liposuction işlemi için uygundur. Ancak kesin bir yanıt için konu üzerine uzmanlaşmış bir hekimden yardım alınması gerekmektedir.
Vaser Liposuction Sonrası Günlük Hayat
Prosedür sonrası işlem yapılan bölgede morarma ve şişlik oluşması doğaldır. Bu morluk şişliklerin geçmesi 2 haftayı bulabilmektedir. Bölgedeki şişliği azaltmak adına doktorunuzun önereceği liposuction korsesini yaklaşık 3 hafta kadar kullanmayı ihmal etmeyin. Bölgesel yağlanmayı engellemek adına sağlıklı bir beslenme ve düzenli egzersiz yapmak yararlı olacaktır.
Liposuction Ameliyatı Sonrası Nasıldır?
Vücudunuzun iyileşmek için zamana ihtiyacı olduğundan sonuçlar hemen gözle görünür olmayacaktır. Operasyon sonrası 24 ila 48 saat arasında bölge sıvı akışları olabilir. İşlem yapılan bölgeyi düzenli aralıklarla doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde sarmayı unutmayın. Hem sıvı kaybını engellemek hem de bölgesel anestezinin etkisini geçirmek adına bol bol su tüketilmesi önerilmektedir.
Liposuction Hangi Bölgelere Uygulanır?
Liposuction işlemi vücutta yağlanmanın yoğun şekilde görüldüğü hemen her bölgede uygulanabilmektedir. Sağlığın yanı sıra estetik amaçlarla da gerçekleştirilen liposuction, bu doğrultuda kadınlar arasında basen, kalça, uyluk ve göğüs bölgelerinde tercih edilirken erkeklerde ise daha çok karın, bel çevresi ve sırtta tercih ediliyor. Kilo alımını hemen belli eden boyun, gıdı, üst kol ve arkası gibi bölgeler de popüler seçenekler arasında yer almaktadır.
Liposuction’da İz Kalır mı?
Liposuction işlemi sonrasında ilgili bölgede iz kalıp kalmayacağı işlemin yapılacağı bölgeye, alınacak yağ miktarına ve hangi liposuction tekniğinin kullanıldığına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. İşlem öncesi doktorunuzun muayenesi esnasında bu soru daha net olarak cevaplanabilir, fakat çoğunlukla işlemler, ilgili bölgede açılan 1 mm’den biraz geniş kesikler aracılığıyla gerçekleştirildiği için gözle görünür iz kalma olasılığı çok düşüktür. Operasyon sonrası iz kalmaması için kullanılabilecek kremler de mevcuttur.
Liposuction’da Ne Kadar Yağ Alınır?
Liposuctionda alınabilen yağ miktarı kişinin kilosu ve vücuttaki toplam yağ oranına bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Tek seferde alınacak yağ için çoğunlukla tavsiye edilen miktar vücut ağırlığının %5’i civarındadır. Örneğin 90 kiloluk bir bireyden tek seferde maksimum 4.5 – 5 litre arasında bir alım yapılmaktadır.
Lazer Liposuction
Liposuction ameliyatlarında yağ dokusunu parçalayarak vücuttan atmak için çeşitli teknikler kullanılır. Ultrasonik ses dalgalarının olduğu gibi lazer ışınları da yağ dokusunun parçalanmasına yardımcı olur. Lazer liposuction sırasında alanında uzman bir doktor tarafından deride küçük bir kesi açar ve açılan bu kesiden fiber kanüller yardımıyla yağ dokusuna lazer ışınları gönderir. Ardından ince bir kanül yardımıyla parçalanan yağlar vücuttan çıkarılır.
Güç Destekli Liposuction (PAL)
Güç destekli liposuction genellikle daha büyük hacimli yağ hücrelerinin çıkarılması gereken durumlarda kullanılır. İşlem sırasında uzman doktor ileri-geri hızlı bir biçimde hareket eden bir kanül kullanır. Kanülün bu hızlı hareketi sert yağ dokusu üzerinde bir kuvvet oluşturur, bu sayede yağlar daha kolay parçalanabilir.
Erkekler Liposuction Yaptırabilir mi?
Liposuction erkek, kadın fark etmeksizin belirli kriterleri karşılayan herkes için uygun bir yöntemdir. Peki kimler liposuction yaptırabilir?
Kimler Liposuction Yaptırabilir?
Liposuction yaptırabilecek durumda olan kişiler aşağıdaki gibidir:
- Normal veya hafif kilolu olan,
- Herhangi bir sağlık sorunu bulunmayan,
- Diyet ve egzersize rağmen inatçı yağlardan kurtulamayan,
- Sigara gibi zararlı alışkanlıkları bulunmayan kişiler liposuction ameliyatı yaptırabilir.
Bunlarla birlikte kronik bir sağlık bulunan, zayıf olan veya vücut kitle endeksi 25’in üzerinde olanlar liposuction ameliyatı için uygun aday olmayabilir. Liposuction ameliyatının başarılı olması için cilt yapısı da önemlidir. Cildinde elastikiyet kaybı olan kişilere de liposuction yapılması uygun olmayabilir. Liposuction işleminin size uygun olup olmadığına alanında uzman hekim karar verecektir.
Liposakşın Sonrası Süreç Nasıldır?
Liposakşın sonrası nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında uzman doktor tarafından hastalara detaylı bilgi verilir. İşlemden sonra enfeksiyon riskini azaltmak için doktorlar bazı ilaçların kullanılmasını önerebilir. Operasyon sonrasında sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen göstermek önemlidir. Liposuction ameliyatı sonrasında bir süre şişlik ve ödem olması normaldir. Bu konuda uzman hekim şişliği ve ödemi kontrol etmek için hastalara özel giysiler önerebilir. Bunlardan bir tanesi de liposuction korsesidir.
Liposuction Korsesi Nedir?
Liposuction ameliyatı sonrası iyileşme sürecinde korse giyilmesi önemli bir rol oynar. Liposuction korsesi, vücudu sıkı bir biçimde sarar. Böylece işlemden sonra olan ödem ve şişliği azaltmaya yardımcı olur. Ayrıca bu korseler vücudun yeni şekline kavuşmasına da yardımcı olur. Liposuction korsesinin ne kadar süre kullanılacağı uzman doktor tarafından ameliyattan sonra hastalara bildirilir.
Liposakşın Zararları Nelerdir?
Liposuction cerrahi bir işlem olduğu için diğer cerrahi işlemlerden sonra olduğu gibi liposuction ameliyatı sonrasında da bazı komplikasyonlar görülme riski vardır. Liposakşın sonrası görülen başlıca yan etkiler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
- İşlem yapılan bölgede morarma,
- Kızarıklık, şişlik,
- Ağrı,
- Anestezide kullanılan ilaçlara karşı alerjik reaksiyon,
- Ciltte renk değişikliği,
- Kanama,
- Ciltte şekil bozuklukları
Bu yan etkilerin kısa sürede iyileşmesi beklenir. Ağrı, kanama, şişlik gibi şikâyetlerin uzun süre devam etmesi bir enfeksiyona işaret edebilir. Bu durumda vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması önemlidir.
Liposuction Acıtır mı?
“Liposuction acıtır mı?” sorusu liposuction ameliyatı yaptırmak isteyenlerin uzmanlara yönelttiği soruların başında gelir. Liposuction, genel veya lokal anestezi yardımıyla gerçekleştirilir. Bu nedenle işlem sırasında hastalar ağrı ve acı hissetmez. İşlemden sonra birkaç gün işlem bölgesinde ağrı ve acı olması normal kabul edilir. Uzman doktor bu süreçte ağrı kesici özelliği olan bazı ilaçlar kullanılmasını önerebilir.