
ÇENE VE ELMACIK KEMİĞİ PROTEZLERİ
Yüz protezleri yüz kemiklerini büyültmek için üzerlerine eklenen protezlerdir. Amaç küçük bir çeneyi ya da yetersiz elmacık kemiklerini büyültmek ve çıkık hale getirmektir.Çene ya da elmacık kemiğinin gerektiği boyutta olmadığı bütün yüzler bu tür protezlerden fayda görebilir.
ÇENE PROTEZLERİ: Çeneniz küçükse, çenenizi bu prote sayesinde büyütebilirsiniz.
ELMACIK KEMİĞİ PROTEZLERİ: Çene kadar önemli olmasa da elmacık kemikleri de yüz yapınızı çok etkiler ve bu tür bir protez yüzünüzde ciddi değişikler yapabilir.
Çene ve elmacık kemiği protezlerinin yapıldığı birçok değişik madde vardır;
Hydroxyapatite: Görüntüsü mercan taşına benzeyen bir seramik cinsidir.
Silikon:Görüntü olarak sert plastiğe benzer.
Polyethylene (medpore): Görüntüsü ve yapısı mercana benzeyen bir plastik çeşidir.
Gore-Tex: Bu madde damar cerrahisinde de çok sık kullanılıyor.
Kadavra kemiği: Ölülerden alınan kemiklerinkullanıma uygun şeklidir.
AMELİYAT
Çene protezleri ağız içerisinden, alt dudağınızın en derin yerinden ya da çene altından yapılan bir kesim ile konulabilir. Çene altından konulması protezin ağza değmeden en temiz şekilde konulmasını sağlıyor ancak çene altında bir kaç cm’lik bir kesim yapılıyor ve belli belirsiz de olsa bir iz kalıyor.
Elmacık kemiği protezleri ise her zaman ağız içerisinden konulur. Kesim üst dudak içerisinden, en derin yerden yapılır ve yanak altından protez konulur. Bütün ağız içi kesimleri emilebilir dikişler ile kapatıldığı için alınması gereken dikiş genellikle olmaz.
AMELİYAT SONRASI
Ağrılı sayılacak bir ameliyat değildir. Elmacık kemiği için mutlaka bayılmanız gerekli, ancak çene protezi lokal anestezi ile yapılabilir. Ameliyattan sonra ameliyat bölgelerinde bir şişlik olacaktır. Bu şişlik 4.haftanın sonuna kadar konulan protezi olduğundan yaklaşık %30 daha büyük gösterebilir. Gerçek sonucu görmeniz aylar alabilir.
İlk günlerde çene hareketlerinde hafif bir ağrınız olabilir. Ama genellikle bir kaç gün içerisinde normal hayatınıza dönebilir, bir kaç hafta sonra spora başlayabilirsiniz.
Ağız içi dikişleriniz kendiliğinden eriyecektir. Bu dönemde ağzınızın içini çok temiz tutmanız ve bol bol gargara yapmanız gerekli olacaktır.
KOMPLİKASYONLAR
Ciddi bir kanama bu ameliyatta pek beklenmese de bazen protez etrafında küçük hematomlar olabilir.
Bu tür yabancı madde kullanılana ameliyatlarda asıl korkulan enfeksiyon olmasıdır. Yabancı madde etrafında ya da içerisinde oluşacak enfeksiyonun tek tedavisi protezi çıkarmak olabilir. Ağız içerisinden konulan protezlerde bu risk biraz daha yüksek olur.
Çene protezlerinde alt dudakta his kaybı olabilir. Dudağın altından iki taraftan birer duyu siniri çıkıyor. Ameliyat eğer ağız içerisinden yapılıyorsa bu sinirin çok yakınından geçip protezi koymak gerekiyor. Bu sinirin kopması düşük bir olasılık olsa da dokunulması bile bir süre his kaybına neden olabilir. Ancak his kaybını hareket kaybı ile karıştırmayın, bu sinir hasarı sadece uyuşukluk yapabilir. Bu uyuşukluk diş tedavisi yapılırken alt çeneye yapılan iğne oluşan alt dudak uyuşukluğu ile aynıdır. Çene altından yapılan kesimlerde bu risk daha azdır.
Şekilden memnun olsanız da asimetriden şikâyetçi olabilirsiniz. Yine de her şeyin düzeltilebilir olduğunu, en kötü ihtimalle protezler çıkarıldığında eski halinize döneceğinizi unutmayın.
AMELİYATIN ÖZETİ
Anestezi şekli: Lokal ya da genel.
Ameliyat nerede yapılmalı: Bir hastane ameliyathanesinde.
Ameliyat süresi: Konulan protez sayısı ve çeşidine bağlı.
Hastanede yatış süresi: Aynı gün taburcu olunabilir.
Ameliyat sonrası ağrı – sıkıntı: 2-3 gün hafif ağrı. Ağızdan alınan basit ağrı kesiciler yeterli olur.
Şişme, morarma: 3–7 gün arasında.
Pansuman: Yok.
Dikişler: Ağız içi dikişleri kendiliğinden eriyor, çene altı dikişleri 5. günde alınabilir.
Ne zaman işe dönülebilir: 3–7 gün.
Spor: 2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 3 hafta sonra normal sporlar.